Budapesti Tátra Sóbarlang | Sóterápia » Kérdezzen orvosainktól!

Kérdezzen orvosainktól!

Aki válaszol: dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

Név:

Email cím:Eddig feltett kérdések és válaszok

Kérdés:
V. Gézáné
V. Gézáné vagyok. Igen gyakran van hörgő gyulladásom, különösen most amikor ezt a hideg levegőt lélegzem be. Hanyatt fekvéskor szinte alig kapok levegőt. Erre a problémára ajánlott -e ez a terápia?
Válasz:
dr. Augusztinovicz
Monika
Amennyiben csak hörghurutról van szó, hasznos a sóterápia.
A kifejezett légzési nehezítettség hátterében más betegség is állhat. Javaslom, hogy a kezelés előtt keressen fel egy tüdőgyógyász szakorvost.


Kérdés:
Gy. Imréné

Lehet, hogy téves, de kérnénk tájékoztatást a következőkről:
Általában ismert, hogy a sónak az emberi szervezetbe való bejutása vérnyomás emelkedést okoz, így káros hatású. Nekem ún. kezelt vérnyomás esetem van, a kérdés az, hogy a belélegzett koncentrált sós levegő a tüdőn keresztül bejut-e az emberi szervezetbe, vagy nem?
Tehát a sóbarlangi kúrának van-e káros hatása, akár ideiglenes vérnyomás-emelkedéssel ?
Önök szerint a belélegzett levegő, ill apró folyadékkristályok bejutnak-e a hörgőkbe ?
Válasz:
dr. Augusztinovicz
Monika
A II / B típusú, nem beállított magas vérnyomás jelenti a kezelés ellenjavallatát. Beállított vérnyomás nem jelent problémát.
5 mg/m3  sókoncentráció és 10 l/ perc áramlás mellett a kezelés alatt  belégzett NaCl mennyiség 3 mg. Étkezéssel egy nap alatt grammnyi mennyiségeket fogyasztunk el.
A sóbarlangban 90 %-ban 5 um és ennél kisebb részecskék kerülnek a levegőbe, ezek lejutnak a kishörgőkbe. Ez a hatásosság magyarázata légúti betegségekben.
Kérdés:
Gy. Imréné
Az Önök tájékoztató prospektusa alapján látható, hogy a sóterápia egy közösségi helyiségben van biztosítva -sószoba-. Kérdésként merül fel, hogyha a helyiségben esetleg több, egyidejű megfázásos ember van, így milyen védelem van, tekintettel arra, hogy általában légutak rendellenességeire ajánlják a terápiát.
Különösen érdekes ez a H1N1 időszakában, amikor a levegőn keresztül történő fertőzés veszélye állítólag fokozottabban áll fenn. Egyébként én oltva vagyok.
Ez a fertőzés veszély látszólag azért is fennáll, mert Önök a terápiás helyiségének levegőjét, ha jól értjük gépi úton is homogenizálják.
Válasz:
dr. Augusztinovicz
Monika
Légúti betegség heveny fázisában nem javasolt a kezelés.
A folyamatos sókoncentráció hypoallergén, hypobacteriális környezetet tart fenn. A kezelőhelyiség levegőjének vizsgálata azt mutatja, hogy egy 40 perces kezelési ciklus végén 90-200 szaprofita bacterium mutatható ki egy m3-ben. A WHO légsterilitásra vonatkozó standard értéke 1 m3 levegőben ‹ 300 mikroba.
Kérdés:
Gy. Imréné
Bőrgyógyászati szempontból általában a pszoriázis betegségnél magasabb sókoncentráció eseténél, pl. folyadékoknál a felületen gyulladmány jellegű hatás érvényesül. Így nem válik-e kérdésessé a bőrfelület érintkeztetése magas sókoncentráltságú levegővel ?
Válasz:
dr. Augusztinovicz
Monika
Ritkán enyhe bőrirritáció figyelhető meg, mely az első néhány kezelés után elmúlik.


Kérdés:
L. Andrea

Kisfiam 9 éves. Kiskora óta asztmás. Flixtotidot, ventolint kap. Másfél hete köhögési rohama és nehéz légzése van. Kapott singulair 5mg os rágótablettát és symbicort turbohalert. +még inhalálozunk és só lámpázunk. Azt mondták a pulmonológián hogy 40%-os a tüdő kapacitása. Lakásban enyhén köhög, de a levegőn erősen és ha kicsit gyorsabban megy kint, akkor is köhögési rohama van.
Kérem segítsen hogy mit tegyünk! Már nagyon rossz nézni ahogy szenved! Előre is köszönjük! Szép napot!

Válasz:
dr. Augusztinovicz
Monika
Fontos tisztázni, hogy valamilyen allergia áll-e a panaszok hátterében.
Ezen kívül gyakran fül-orr-gégészeti területen levő gyulladás rontja az asztmás tüneteket.
Alapos fül-orr-gégészeti és amennyiben még nem történt, allergológiai vizsgálatot javasolok.
Ezután kiegészítő kezelésként szóbajön a száraz sóterápia.
Hozzászólások lezárva