Budapesti Tátra Sóbarlang | Sóterápia » Szemtréning

Szemtréning

A látást javító szemtréning

 

A szemromlás okai

Statisztikai adatok szerint, szabadidőnkben egyre több időt töltünk tévézéssel, és számítógépek monitorai előtt.  Ehhez járul még, hogy számos munkahelyen számítógéppel dolgozunk, szemünket napról napra tartós megterhelésnek tesszük ki, így nem csoda, ha esténként égő, fáradt szempanaszunk van, fejünk, szemüregünk fájdalmassá válik.

Ha naponta több órán keresztül viszonylag kicsi, mozdulatlan felületre irányítjuk tekintetünket, akkor szemizmainkat szinte statikus és feszült helyzetbe kényszerítjük, ami idővel előidézheti látásunk romlását.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül zaklatott életünkben a stressz kártékony hatását. Erős negatív érzelmek átélésekor, legyen az, félelem, düh, idegesség, mély bánat, gyász, a látás szinte azonnal romlik, még akkor is, ha egyébként jó a látásunk. Ha a jelenség többször ismétlődik, illetve tartóssá válik, a látásgyengülés maradandóvá válhat.

Mi az a szemtréning ?

A tapasztalat és a statisztikai felmérések alapján elmondható, hogy a tréningezett szem olyan mint az edzett test. Megnő az alkalmazkodóképessége és rugalmasabbá válik.

A szemtréning (látástréning) olyan természetes, szelíd gyógymód, mely a látást  tehermentesítő, életmód- és életviteli tanácsadásból és különböző torna- és szemjógagyakorlatok betanításából áll.

Mit gyógyít ?

Jó hatású képernyő előtti munkához, a látás élesítéséhez és gyógyít minden látási zavart a myopiát (rövidlátás), a hypermetropiát (távollátást), presbyopiát (időskori távollátást), a színtévesztést is, de komoly segítséget ad a dyslexiás (iskoláskorú gyerekeknél fellépő nem szellemi vagy érzékszervi károsodásból eredő olvasási zavar) és dysgraphiás (írászavar) embereknél is.

Tudományos háttér

A legtöbb látástréning módszer William H. Bates (1860-1931) munkásságán alapul. Dr. Bates elmélete lényegében az volt, hogy a myopiát (rövidlátás) a szemekhez túl közel végzett munka okozza pl.olvasás, mikroszkópos tevékenység, kézimunka stb., ebből arra a következtetésre jutott, hogy a myopiát a szemkörnyéki keresztirányú izmok túlfeszülése okozza és ez a feszültség mentális okokra vezethető vissza.

A látás lényege a relaxált állapot!!! Erre az elméletre építette Bates a látást tehermentesítő, gyógyító módszerét.

A szemtréning további típusai:

  • a Schneider módszer (Meir Schneider vakon született, kancsalsággal, zöldhályoggal, asztigmatizmussal (rendellenesen görbült szaruhártya), nisztagmussal (akaratlan szemmozgással) és szürkehályoggal. A Bates elmélet továbbfejlesztésével, különböző vizualizációs, meditációs technikákkal és a megfelelő masszász és fordított mozgástechnikákkal kiegészítve ma már 67%-os a látása, jelenleg az USA-ban él és autót is vezet.

Technikája segít a súlyos betegeknek maradványlátásuk megőrzésében, a további látásromlás akadályozásában.

  • a Koplakov módszer (az egész testet érintő – vérkeringést fokozó – tornagyakorlatsor)
  • kínai masszázs vagy akupresszúrás pontmasszázs

Egyéni és csoportos oktatás

Lehetőség van egyéni és csoportos oktatásra is. A tréning megfelelő trénerrel végzett kellő gyakorlás és ismeretanyag birtokában otthon folytatható és már napi 2-3 x 5-10 perces gyakorlásnak is figyelemreméltó hatása van. Az eredményesség azonban a gyakorlatot végző személy kitartásán és rendszerességén múlik, viszont napi terheink és megszokásaink hajlamosítanak, hogy néhány nap után elodázzuk a gyakorlatok végzését, ezért ajánlatos egy szemtréning tanfolyam elvégzése után csoportos gyakorlatokon is részt venni, ahol a csoporttagok megbeszélhetik egymással problémáikat, észrevételeiket.

Ellenjavallatok:

  • Retinaleválás
  • Szürke- és zöldhályognál és komoly szemproblémáknál egyeztetni kell az oktatóval, ilyen esetekben inkább egyéni terápia javasolt.

A gyakorlatokat szemüveg és kontaktlencse nélkül kell végezni.

A tudományos háttér és a megfelelő gyakorlat birtokában vegye igénybe nyugodtan a Tátra Sóbarlang szemtréning szolgáltatását, Budapesten, a 13. kerületben!

Érdeklődjön telefonon a szemtréningről és egyeztessen időpontot!

Telefon: 06 20 285 4855

Hozzászólások lezárva