Budapesti Tátra Sóbarlang | Sóterápia » Bach virágterápia

Bach virágterápia

A Bach virágterápia – a gyógynövények erejével

 

Megszabadulás függőségeinktől, káros szokásainktól a Bach-féle virágesszenciákkal…

A Bach-virágterápiát az 193o-as évek elején Dr. Edward Bach angol orvos fedezte fel. Módszere a test-lélek-szellem szerinti gyógyításról szól, a lelki egyensúly helyreállítását célozza meg, mivel a  testi tünetek többnyire a lelki zavarok miatt keletkeznek, amelyek az egészséget károsítják és ez vezet különböző betegségek kialakulásához.

A 38 féle virágesszencia  forrásvízben oldott, minimális alkohollal (biokonyak) vagy pár csepp grapefruitmag kivonattal tartósított, forralással vagy napoztatással készült (törzs)oldat, melyből további hígítással készítik a gyógynövény-kivonatokat.

Bach a 38 féle gyógyírt 7 alapvető csoportba sorolta, a lelki sérülések különböző megnyilvánulásaira és kikísérletezett egy Elsősegély cseppet, melyet 5 különböző gyógynövény keverékéből állított össze (sokk- és vészhelyzetekre, különböző testi-lelki traumákra, de alkalmazzák hirtelen ájulásnál, vizsgadrukknál is).

A virágesszenciák önállóan nem alkalmasak pszichés vagy testi betegségek gyógyítására, viszont minden gyógymódot hatékonyan támogatnak.

A virágesszenciák hatékonyak:

 • lelki nehézségeknél
 • különböző stresszhelyzeteknél,életkríziseknél
 • pszichoszomatikus megbetegedéseknél (pl.asztmánál, álmatlanságnál, emésztőszervi zavaroknál)
 • méregtelenítő módszereknél
 • bármilyen életkorban
 • állatoknak,növényeknek is
 • személyiségfejlesztésre (ha még keressük életcélunkat, de akár intuíció fejlesztésére is)
 • alkalmas függőségeinktől való megszabadulásra is

Előnyei:

 • mellékhatásmentes
 • gyerekeknek is alkalmazható (7 éves kor alatti gyermekbetegségeket a szülők betegségének tekintve, azt velük együtt kezeljük)
 • bármilyen terápiás módszer jó kiegészítője lehet
 • más szerrel nem lép kölcsönhatásba

A tanácsadás egy hosszabb beszélgetésből (ennek célja a lelki háttér feltárása) majd a megfelelő esszenciák kiválasztásából áll. A terápia a “hagymahéj  lerántása” elvén működik: amíg újabb és újabb probléma kerül a felszínre, azt mind megoldandó feladatként külön esszenciával vagy keverékkel kezeljük.

Adagolás

Naponta 4 alkalommal 4 cseppet ajánlunk, egy kis pohár vízbe csepegtetve, lassan kortyonként meginni. Lényeges, hogy az oldatot tartalmazó üveget tartsuk távol mobiltelefontól, és egyéb elektronikus eszközöktől. Maximum 3-4 hónapig vagy amíg az üveg tartalma el nem fogy, majd célszerű kontrollálni, hogy ugyanarra az esszenciára van-e még szüksége a páciensnek vagy esetleg már másikra. Bármelyik esetben érdemes 1-2 másodpercig a szánkban tartani lenyelés előtt és közben a pozitív-elérendő-célra gondolni.

Hatások
Sokan megkérdezik, mit kell érezniük a cseppek szedésekor? Miben nyilvánul meg a pozitív hatás a szedést követően?
A válasz az, hogy mindenféleképpen másképp éreznek, úgy reagálnak új (élet)helyzetekre, szituációkra, ahogy eddig még nem. Lehet az ember sírósabb-nevetősebb, álmodhat különlegesebbeket vagy jobban emlékezhet az álmaira.
Mindenképpen történik valami más, mint eddig, van akinél rövidebb, van hogy hosszabb idő kell ehhez.
Ha 2-3 hét alatt semmilyen változás nem történik (sem a páciens lelkiállapotában,sem a tüneti állapotában) más esszenciát kell választani.

Hozzászólások lezárva