Budapesti Tátra Sóbarlang | Sóterápia » GYIK

GYIK

Gyakran ismételt kérdések:

Miért hatásos a sóbányák mikroklímája?
A
Évezredes tapasztalat, hogy a sóbányák levegője enyhíti a köhögést, jótékony hatású a légúti betegségek esetén. A sóbányákban a sónak köszönhetően csíramentes, vírusmentes, valamint baktérium mentes közeg található.
A gyógy-közeg működési mechanizmusának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgőkre kifejtett hatása: megszünteti a gyulladást, helyreállítja a fiziológiai jellemzőket, illetve a légzőszervek mikroflóráját. A terápia eredményeképpen általánosan javul a légzés, a légzésfunkció, ami a szervezet egyéb területeinek működését is normalizálja. Az immunerősítő faktor révén a szervezet ellenállóbb lesz.

A sóterápia olyan kezelési módszer, amely a természetben előforduló sóbányák mesterségesen létrehozott mikroklímáját használja fel gyógyításra.

Milyen betegségek kezelésére alkalmas?

A sóterápia számos légúti és egyéb betegség kezelésére alkalmas, de ki kell emelni a megelőzésben betöltött jelentős szerepét is.

Egészséges páciensek esetében sóterápiával fokozhatják teherbíró képességüket, erősíthetik immunrendszerüket, miáltal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Tüdőtisztító kúra javasolt:

– sportolóknak

– dohányosoknak
– szmogot szívó városlakóknak

Beteg pácienseknek: A leghatásosabb gyógymód

– asztmásoknak

– allergiásoknak

– krupp, szénanátha, légcsőhurut, hörghurut, arcüreg-gyulladás
orrmelléküreg-gyulladás , középfülgyulladás , hangszálgyulladás esetén

– légúti gyulladásos betegségek esetén

-COPD esetén

– ekcéma, psoriasis (pikkelysömör) esetén

Kiknek nem javasolt a sóterápia?

A sóterápia ellenjavallt:

Asthma bronchiale súlyos fokú formája gyakori fulladásos rohamokkal
Kifejezett szteroid függőség
Súlyos fokú emphysema
Tüdő egyéb gennyes betegségei
Bármely formájú és stádiumú tuberkulózis
Fertőző betegségek
Szív – és érrendszeri kezeletlen betegségek
Legyengült, rossz általános állapot
Nyugalmi nehézlégzés esetén

Mit jelent a szabályozott száraz sóterápia?

Ez az egyedülálló módszer a barlangterápián alapul, amelyben a – kősó- és szilvin-falú – sóbányák, barlangok, pincék gyógyhatású atmoszféráját használják fel a légúti megbetegedések gyógyítására. Napjainkban a barlangterápia Közép- és Kelet-Európa sok országában az egészségügy része lett.

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején, Oroszországban kifejlesztették a mesterséges sóbarlangokat/sószobákat. Azokat a szobákat, amelyekben a kősó száraz aeroszolját állították elő, „SÓSZOBÁK”-nak nevezték el, a légúti megbetegedések gyógyításának ez a módszere pedig a „SÓTERÁPIA” nevet kapta.

A tudósok úgy fejlesztették ki a sógenerátorokat, hogy azok minél tökéletesebben utánozzák a természetes sóbányák és sóbarlangok mikroklímáját. A sóterápia hatásának fő tényezője, a darált, száraz sóaeroszol (1-5 mikron nagyságú szemcsék), amelynek részecskéi negatív elektromos töltéssel bírnak. A természetes sóbányákban előforduló kősó aeroszoljának helyiségekbe történő adaptálásával jött létre a sóterápia.

A HALOMED anyacége, az AEROMED (Oroszország, Szentpétervár) dolgozta ki a SÓTERÁPIA leghatékonyabb módszerét, a darált kősó száraz aeroszoljára épülő, úgynevezett SZABÁLYOZOTT SÓTERÁPIÁT. Az általa gyártott sókamrák, az Oroszországi Föderáció Egészségügyi Minisztériuma előírásainak megfelelően készülnek, és minőségi bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Miért különleges a Tátra Sóbarlang sóterápiás kezelése?

A Tátra Sóbarlang egyike Magyarország első száraz sóterápiás barlangjainak. A száraz sóterápia legfontosabb előnye a nedves terápiával szemben, hogy a sórészecskék nem telítődnek nedvességgel, emiatt nem akadnak el a felső légutak nyálkahártyáin és eljutnak a tüdő legtávolabbi részéhez, a hörgőkig. Ezen oknál fogva a száraz eljárás tüdőtisztító hatása ötszöröse a nedves eljárásénak.

A sóaeroszolt nagytisztaságú orvosi sóból állítják elő a sógenerátorok. Mind a felhasznált só, mind a sógenerátorok rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal.

A gépesített technológia több mint 1500 helyen üzemel már szerte a világban. Főbb referenciák: Oroszország, Ukrajna, Balti államok, Lengyelország, Kanada, Spanyolország, Portugália, Dél-Korea egészségügyi intézményeiben (kórházak, szanatóriumok) és wellness központjaiban. Magyarországon jelenleg 2 rendszer működik, a Tátra Sóbarlang a referencia bemutatóterem szerepét is betölti.

Mi a sóterápia hatásmechanizmusa?

A páciens a kezelő helyiségben belélegzi a sógenerátor által a levegőbe juttatott száraz hatóanyagot, a sóaeroszolt, amely azonnal eljut a légjáratok, a hörgőcskék minden részébe. Ott elolvad, magához vonzza a szennyeződéseket, amelyeket a beteg később felköhög, illetve a véráram metabolikus folyamatai során a szennyeződés elhagyja a szervezetet.

Milyen életkortól alkalmazható a szabályozott, száraz sóterápia?

A sóterápia 2 éves kortól bármely korosztály számára ajánlott gyógyszer-, és mellékhatás mentes, relaxáló kezelési módszer !

Mennyi ideig tart egy kezelés?

A Tátra Sóbarlangban a két sógenerátornak köszönhetően egy kezelés mindössze 40 percig tart.

Ez idő alatt a levegőbe juttatott sókoncentrátum megfelelő szintje mérőmúszerek által folyamatosan biztosított a kezelőhelyiség teljes területén.

Vendégeink akár több, egymás utáni kezelést is igénybe vehetnek , a kezelések közötti 20 perces „szellőztető” szünetben is bent tartózkodhatnak a barlangban, pihenhetnek, olvashatnak, relaxálhatnak.

Milyen rendszerességgel ajánlott a kezeléseket igénybe venni?

A sóterápia kezelés ajánlott módja:

(egy kezelés 40 perc)

Megelőzés, tisztítás, karbantartás esetén: 10 alkalom évente egyszer, 3-4 hét alatt

Betegségek kezelése esetén: 10-15-20 alkalom jellegtől és súlyosságtól függően, napi gyakorisággal igénybe véve, de hetente minimum 2-3 alkalommal. Évente bármennyiszer ismételhető.

A betegségek kezelése csak kúraszerűen eredményes.

Mennyire hatékonyak a kezelések?

A sóterápiás kezelések hatása orvosilag igazolt, tudományos vizsgálatok tapasztalatai szerint felnőtteknél 88-90%-ban, gyermekeknél 90-96%-ban érhető el jelentős javulás, tünetmentesség.

Részletes klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a kősó magas diszperziójú aeroszolja stimulálja a légutak védekező reakcióját, oldja a nyálkát, hörgőváladék-kiválasztó hatású, erősíti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és az immunkorrekciós hatást, valamint növeli a nyálkahártya- fertőzéssel szembeni ellenálló képességét.

A légúti gyulladásos betegségeket (asthmatikus, bronchialis, hurutos, allergiás, fül-orr-gégészeti) megelőzi és magas hatásfokkal kezeli. Azaz megszünteti a gyulladást, dezinfektál, antibakteriális, köpetet old és erősíti az immunrendszert , vagyis visszaállítja az egészséges állapotokat, jelentősen javítja a tüdőkapacitást és a légzésfunkciókat.

Minden természetgyógyászati eljárásnál a kezelés kezdetén erősödhetnek a tünetek, de ez csak átmeneti állapot!

Hogyan öltözködjünk a kezelésekre?

A Tátra Sóbarlang kezelésére semmilyen különleges ruházat nem szükséges, a barlang levegőjének paraméterei a következők:

• Hőmérséklet: 20-24° C ;

• Nedvességtartalom: 45-60 %;

• Baktériumban szegény és allergénmentes közeg

A pihenni vágyóknak takarókat biztosítunk.

Mivel tölthetem el a 40 percet a sóbarlangban?

A sóbarlangban a kezelések alatt halk, relaxáló zene szól, kényelmes foteljeinkben élvezheti a zenét, pihenhet, olvashat.

Gyerekeknek külön játszósarkot rendeztünk be, ahol elfoglalhatják magukat.

Vannak a kezelésnek mellékhatásai?

A szabályozott száraz sóterápiás kezelések hatásait tudományos kutatók, orvosok vizsgálták.

60 orvosi centrumban az orvosok 90%-a pozitív eredményt tapasztalt a sóterápia használatánál, csaknem minden mellékhatás és ellenjavallat nélkül. 68%-uk arról számolt be, hogy a kezelés pozitív pszicho-emocionális hatású volt: a páciensek elégedettek voltak a módszerrel, és élvezték a sóterápiás kezeléseket.

Hozzászólások lezárva