Budapesti Tátra Sóbarlang | Sóterápia » Hogyan válasszunk sóbarlangot?
Bejárat > Főoldal bal > Hogyan válasszunk sóbarlangot?

Hogyan válasszunk sóbarlangot?

Hogyan válasszak sóbarlangotAkár jártunk már sóbarlangban, akár nem, érdemes előzetesen tájékozódni, hogy melyiket válasszuk, mert sóbarlang és sóbarlang között is sok különbség van. Nézzük meg, hogy melyek a legfontosabbak szempontok:


 

 

1. Szellőztetés –  a levegő tisztasága

 

Kritikus fontosságú, hogy a sóbarlang levegője rendszeresen kicserélhető legyen, elszívó ventillátor vagy klímaberendezés segítségével. Ha ez nem biztosított, akkor a látogatók által esetlegesen kiköhögött baktériumok a levegőben maradnak. Szellőztetés nélkül senki nem tud garanciát vállalni arra, hogy a levegőben lebegő sószemcsék valóban elpusztítottak-e minden bajkeverő részecskét.

 

 


2. A helyiség tisztasága

Nem vonható kétségbe, hogy hangulatos egy olyan sóbarlang, melynek padlója, falai, mennyezete sóval borítottak – ezáltal megteremtve egy valódi sóbánya érzetét – azonban a padlóra szórt só higiéniai szempontból hátrányos. A sóbarlangokban azonos időben általában 1-20 ember tartózkodik. Havi szinten ez több száz, vagy akár ezer látogatót jelent. A látogatók – felnőttek és gyerekek – ruhájáról, hajáról, bőréről szennyeződések hullanak a padlóra. A lehullott hajszálak, korpa, ruhaszövetszálak beágyazódnak a sóborításba, mely nem tisztítható. Jótékony félhomály, hangulat-világítás elrejtheti ezeket a szennyeződéseket, azonban a jelenlétük csak a padlót borító teljes sócserével oldható meg, amely nagyon költséges művelet.

 

3. Páratartalom

A sóterápia hatékonysága szempontjából meghatározó a sós levegő páratartalma. Nedves közegben (ezalatt magas páratartalmú levegő értendő) a sószemcsék nedvességgel telítődnek és belégzéskor letapadnak a felső és alsó légutakban, nem jutnak be a tüdőbe, így ott nem is tudják kifejteni tisztító, gyulladáscsökkentő, váladékoldó hatásukat.

 

 

 

 

4. Sótartalom

Tudjuk-e hogy mennyi só van a sóbarlang levegőjében? Az alacsony vagy a magas sókoncentráció hasznos számunkra? Tudományos kutatásokkal állapították meg azt az optimális sókoncentráció-tartományt, mely a legmegfelelőbb az emberi szervezet számára. A túlságosan alacsony koncentrációjú sós levegő belélegzése közömbös a szervezet számára, míg a túl magas koncentráció akár káros is lehet bizonyos betegségek esetén. A legcélszerűbb egyenletesen a középértéken tartani a koncentrációt, mely egyébként így modellezi legtökéletesebben a természetes sóbányák gyógyhatású levegőjét. Ez az ideális állapot olyan sógenerátor berendezés működtetésével érhető el, mely folyamatosan méri a helyiségben a levegő sótartalmát és ahhoz igazítja a beporlasztandó mennyiséget.

 

5. Távolság

Mivel a sóterápia kúraszerű igénybevételkor a leghatékonyabb, vagyis egymást követő napokon ajánlott 5-10-15-20 alkalommal meglátogatni a sóbarlangot, ezért nem mindegy hogy milyen messzire kell utaznunk. Nagyobb kedvvel fogunk egy lakhelyünkhöz vagy munkahelyünkhöz közelebb található barlangot látogatni rendszeresen. De a kényelem kedvéért ne érjük be csupán a közelséggel, hanem kérdezzünk rá, vajon a fent részletezett követelményeknek mennyire felel meg a kiszemelt hely. Így biztosak lehetünk majd benne, hogy az ott töltött idő és a kifizetett belépődíj valóban a javunkat szolgálja.

Hozzászólások lezárva